Χοροθεραπεία
Οι σχολές χορού “Galena’s Dance Studios & Academies” δραστηριοποιούνται στο χώρο της Χοροθεραπείας παιδιών και ενηλίκων για περισσότερο από 15 χρόνια. Η Δρ Γκαλένα Βελίκοβα, με PhD στην Χοροθεραπεία, χρησιμοποιεί ένα πρωτότυπο μοντέλο επικεντρωμένο στην προσωπική, αυθεντική και εσωτερική κίνηση του κάθε ατόμου σε συνδυασμό με την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του όπως λύπη, φόβο, χαρά, αγάπη κλπ.
Μέσα από τις χορευτικές κινήσεις, τις ασκήσεις αναπνοής, ενδυνάμωσης και διατάσεων η Χοροθεραπεία βοηθάει στην αύξηση της συγκέντρωσης, στη διάπλαση του σώματος και δίνει χαρά στην ζωή του ανθρώπου.
Χορός & Χοροθεραπεία. Ποια είναι η διαφορά;
Ο χορός είναι μια μορφή τέχνης που συνήθως αποτελείται από συγκεκριμένα βήματα και χορογραφίες.
Η Χοροθεραπεία δεν έχει σκοπό να μελετήσει συγκεκριμένες κινήσεις, τεχνικές χορού και χορογραφίες, αλλά δίνει έμφαση στην αλληλεπίδραση σώματος, μυαλού και ψυχής. Πρόκειται για μια προσέγγιση που βοηθάει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, του αυθορμητισμού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος της Χοροθεραπείας είναι η μείωση των επιπέδων στρες, η διαχείριση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων, καθώς επίσης και η βελτίωση της διάθεσης και της αυτοπεποίθησης. Η Χοροθεραπεία συμβάλλει στη βελτίωση του νευρικού συστήματος. Ενδεικτικά παραδείγματα που ακολουθούν αναφέρονται στην κατάθλιψη και τη νόσο του Πάρκινσον.
Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της μελέτης της Δρ Γκαλένα Βελίκοβα «Χοροθεραπεία εναντίον της κατάθλιψης», που πραγματοποιήθηκε στα “Galena’s Dance Studios & Academies”, τα σημαντικότερα οφέλη και πλεονεκτήματα της Χοροθεραπείας σχετίζονται με:
1. Αυξημένη σωματική ικανότητα
Αύξηση μυϊκής δύναμης και αντοχής.
Βελτίωση ευλυγισίας και ευκινησίας.
Βελτίωση ισορροπίας.
Διατήρηση και ελάττωση του σωματικού βάρους (ο μέσος χορευτής «καίει» περίπου 600 θερμίδες την ώρα).
2. Μείωση του στρες
Μέσω του χορού, μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Ταυτόχρονα, αυξάνονται σημαντικά ουσίες που συνδέονται με ευχάριστα συναισθήματα, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Η έντονη κίνηση, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από αγαπημένη μουσική μας βοηθά να χαρούμε και να διώξουμε την ένταση της καθημερινότητας.
3. Ελεύθερη έκφραση συναισθημάτων
Η Χοροθεραπεία είναι ένα εξαιρετικό μη λεκτικό μέσο έκφρασης συναισθημάτων, που δεν εκφράζονται εύκολα προφορικά.
Σε κάθε μαθητή δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει μέσα από την κίνηση πώς αισθάνεται.
4. Βελτίωση αυτοαντίληψης και γνωσιακών δεξιοτήτων
Η θεραπεία μέσω του χορού συμβάλλει θετικά στην αυτοπεποίθηση, στην αυτοεκτίμηση και στην αυτοεικόνα του ατόμου. Μέσω των αλλαγών στο σώμα, αλλάζει παράλληλα και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική μας εμφάνιση (body image). Επίσης, βοηθάει στη βελτίωση και των γνωσιακών δεξιοτήτων όπως της οργάνωσης, του προγραμματισμού, της συγκέντρωσης, της μάθησης, της μνήμης κτλ.
5. Ενθάρρυνση δημιουργικότητας και φαντασίας
Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται μέσα από το αυτοσχεδιασμό να:
Εκφράζουν τη διάθεσή τους (πχ είτε σαν να πετάνε, σαν να κολυμπάνε) και τα συναισθήματα τους (πχ όπως αυτά που τους δημιουργεί μία εικόνα, ένας πίνακας ή μια συγκεκριμένη μνήμη).
Χορεύουν αυτοσχεδιάζοντας με διάφορα αντικείμενα – τύμπανα, ντέφια, κορδέλες,μπάλες, σχοινιά κτλ.
Παρόμοια αποτέλεσμα προέκυψαν και στη μελέτη της Δρ Γκαλένα Βελίκοβα «Ζώντας με τη νόσο του Πάρκινσον: Βήματα που αλλάζουν τη ζωή», που πραγματοποιήθηκε το 9/4/ 2019 με τη συμμετοχή ατόμων που ζουν με τη νόσο του Parkinson. Η έρευνα έδειξε αξιοσημείωτα αποτελέσματα για το ρόλο της Χοροθεραπείας στη νόσο του Πάρκινσον, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Νευροεπιστημών.
Links:
50th World Congress on Dance Research
Χοροθεραπεια ANT1 TV / «Ζώντας με τη Νόσο του Πάρκινσον»: Βήματα που αλλάζουν τη ζωή
Νόσος Πάρκινσον: Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό